Larenks (Gırtlak) Kanseri Nedir?

Service Hero

Larenks (Gırtlak) Kanseri Nedir?

Larenks (Gırtlak), nefes borusunun üst kısmında yer alan ses, solunum, yutma fonksiyonlarında görevli olan organdır. larinks kanserleri, çoğunlukla gırtlak epitelinden kaynaklanmakta olup gırtlağın herhangi bir yerinde oluşabilmektedir. Görülme sıklığı yaş ile birlikte artmakta olur sıklıkla 60 yaş civarında görülmektedir.

Belirti ve bulgular Nelerdir?

  1. Ses kısıklığı
  2. Ağız içinde veya boyunda beze veya şişlik.
  3. Kilo kaybı.
  4. Kötü ağız kokusu
  5. Çiğneme veya yutma güçlüğü
  6. Ağrılı yutma


Korunmak için neler yapılabilir?

  1. Sigara ve tütün mamullerinden uzak durmak,
  2. Alkol tüketimini en aza indirmek, 
  3. Sağlıklı beslenmeye özen göstermek, 
  4. Ağız ve diş hijyenine dikkat etmek, 
  5. Obeziteden kaçınmak

Teşhisi Nasıl Konulur?

Ağız içerisindeki kitle, lezyon, şişlik veya yaranın kişinin kendisi veya hekim tarafından fiziksel muayene ile tespit edildikten sonra biyopsi yapılarak teşhis konulabilir. Biyopsi sonrasında teşhisi kesinleşen hastaya çeşitli görüntüleme tetkikleri (röntgen, ultrason, MR, tomografi veya PET- BT) yapılarak hastalığın evresi belirlenir

Tedavi Nasıl Yapılır?

Hastalığın tedavisi kanserin evresine göre değişmektedir. Hastalığın tedavisinde evresine göre değişmekler birlikte ameliyat, radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi, akıllı ilaçlar gibi çeşitli tedavi modaliteleri kullanılmaktadır. Hastalığın tedavi kararına deneyimli merkezlerde ve multidisipliner konseylerde karar verilmesi son derece önemlidir.

Takip Nasıl Yapılmalıdır?

Tedavisi devam eden veya tamamlanan hastalar hastalığın evresine göre değişmekler birlikte hekiminin belirlediği aralıklarla çeşitli görüntüleme ve fiziksel muayeneler ile takibe devam edilmesi gerekmektedir. Tedavisi devam eden hastalarda tedavinin yolunda gittiğinden emin olunması, tedavi süresince gelişebilecek yan etki ve komplikasyonlara erken müdahale için yakın takip son derece önemlidir. Tedavisi tamamlanan hastalarda hastalığın tekrarının erken aşamada tespit edilmesi, geç dönemde ortaya çıkabilecek yan etki ve komplikasyonlara erken müdahaleye imkan vermesi açısından rutin takiplerini aksatmamaları son derece önemlidir.

Preloader Image